Blitva

Blitva je dvogodišnja povrtna kultura koja se uzgaja zbog izuzetno hranjivog lišća. U prvoj godini vegetacije razvija lisnu rozetu sastavljenu od mnoštva spiralno poredanih listova.

Listovi su dosta krupni, narastu i do pola metra, a sastoje se od zadebljale i dugačke lisne peteljke najčešće bijele, blijedožute ili crvenkaste boje i okruglasto romboidnih plojki od svijetlo do tamnozelene boje.

Druge godine vegetacije iz vegetativnog se pupa formira cvjetna stabljika koja naraste do dva metra visine. Na stabljici se naizmjenično nalaze listići koji u donjem dijelu imaju peteljke, a u vršnom su dijelu sjedeći. Veličina im se smanjuje od baze prema vrhu stabljike. Stabljika se u vršnom dijelu grana formirajući cvjetne grane na kojima se iz pazuha listova pojavljuju cvjetovi oblikujući klasastu cvat. Najčešće ih se po nekoliko pojavljuje u skupinama. Sastoje se od 5 zelenkastih listića, 5 prašnika i tučka s nadraslom plodnicom koja je izgrađena od 2 – 3 plodna listića. Plod blitve je sraslac nastao srastanjem odrvenjelog ocvjeća koje čini klupko.

Klupka su smeđe boje promjera 4 – 6 mm. Masa 1000 sjemenki je 13 – 18 g, a u jednom gramu sjemena ima oko 70 – 90 sjemenki. Sjeme uz pravilne uvjete čuvanja zadržava klijavost do 4 godine.

blitva_zelena

www.bios.ba