Krastavci

krastavci

Krastavci su jednogodišnje biljke puzave vriježaste stabljike. Stabljika se grana na više postranih grana, a može biti nezavršenog tipa rasta kada raste tijekom cijele vegetacije, završenog tipa rasta kod kojeg rast završava pojavom skupine cvjetova na vrhu stabljike, te zbijenog rasta za koji su karakteristične vrlo kratke vriježe.

Listovi se izmjenično razvijaju iz koljenaca stabljike. Nalaze se na dugim peteljkama, a plojka im je trokutastog do peterokutastog oblika s izraženim režnjevima. Iz pazuha listova razvijaju se tanke, duge spiralno savijene vitice i cvjetovi.

Krastavac je prirodno jednodomna biljka koja ima na istoj biljci odvojeno muške i ženske cvjetove.
Muški cvjetovi se nalaze na kratkim peteljkama i pojavljuju se najčešće u grozdastim cvatovima po 3 – 5 zajedno. Većinom se nalaze na glavnoj stabljici. Prvo se na biljci pojavljuju muški cvjetovi i u početku su znatno brojniji od ženskih.

Ženski cvjetovi na bazi imaju zadebljalo izduženu plodnicu iz koje se kasnije razvija plod. Većinom se pojavljuju na bočnim granama, ali ih ima i na centralnoj. Pojavljuju se kasnije od muških, da bi pred kraj plodonošenja bili brojniji.

Vanjski uvjeti mogu znatnije utjecati na razvoj spola cvjetova. Visoke temperature i jako sunce pospješuju razvoj muških cvjetova, dok niže pogoduju više razvoju ženskih. Pregusti sklop i nedostatak vlage uvjetuju jači razvoj muških cvjetova.

Da bi se poboljšao prinos današnji hibridi krastavaca koji se proizvode za preradu su pretežito ženskih ili potpuno ženskih cvjetova.

Hibridi krastavaca sa pretežito ženskim cvjetovima imaju znatno manji broj muških cvjetova od sorata, a njihov broj ovisi o samom hibridu kao i vremenskim uvjetima. Hibridi s potpuno ženskim cvjetovima nemaju muške cvjetove i iz svakog se cvijeta razvija plod. Takovi su hibridi znatno rodniji, a u pravilu su raniji i ujednačenije dospjevaju za berbu.

Plod krastavca je izdužena cilindrična, često puta malo svinuta boba, najčešće bradavičaste ili bodljaste površine. Bodljice su bijele ili crne boje. Boja plodova je od svijetlo do tamno zelene.

Sjeme krastavaca je ovalnog oblika, spljošteno blijedo žute ili bijele boje i glatke površine Dužina sjemenke je 7 – 15 mm, širina 3 – 6 mm, a debljina 2 – 3 mm. Masa 1000 sjemenki je najčešće 25 – 35 g. U 1 gramu sjemena ima 30 – 35 sjemenki. Sjeme zadržava klijavost i do 8 godina.

www.bios.ba