Počela sezona sadnog materijala za 2023. godinu u BIOS-u

POČELA SEZONA SADNOG MATERIJALA ZA 2023. GODINU U BIOS-u

Zemljoradnička zadruga BIOS konstantno bilježi nove poslovne uspjehe, ostvaruje višemilionski promet, a sarađuje sa više od 1.000 kooperanata u ovom kraju. Obzirom da je sezona sadnog materijala za 2023. godinu već počela, posjetili smo BIOS u Vratnici i razgovarali o uvijek aktuelnim poljoprivrednim temama.

„2023. godinu počeli smo sa sjetvom, prve biljke su već tu, počeli smo u januaru. Pripremamo cijelu sezonu poljoprivrednog povrća, sadnica za naše poljoprivredne proizvođače, sve se radi u kontrolisani uslovima i radiomo sa hibridnim sortama. Ove godine pored standardnih sorti paprike, krastavca, paradajza, začinskog bilja imamo i neke nove sorte paradajza i paprike koje ćemo predstavit našim kupcima“- izjavio je za RTV Visoko Adis Hodžić, PR menadžer zadruge BIOS.

Pored prodaje i montaže plastenika, proizvodnje rasada povrća visokog kvaliteta tu je i rasad cvijeća uzgojenog u kontrolisanim uslovima. Njihova proizvodnja je pod stalnim nadzorom Federalnog zavoda za poljoprivredu, kao i poljoprivrednih inspektora.

„Mi smo prošle godine zadržali sve iste cijene i pored niza poskupljenja, nastojali smo da na neki način pomognemo poljoprivrednim proizvođačima. Međutim, ova godina počela je sa nizom poskupljenja u svakom pogledu, odrazila se i na ovaj sektor također. Morali smo malo podići cijene, neće to biti nešto enormno, zavisno od sorti i kultura naravno, nešto oko 0,10 KM po sadnici za razliku od prethodnih godina. Kada je riječ o repromaterijalu pokušat ćemo neke stvari da zadržimo na istoj cijeni“ –pojašnjava Hodžić.

Pomenuta zadruga posjeduje međunarodni certifikat HACCP, koji potvrđuje da rade u skladu sa pozitivnim propisima i standardima u pogledu kvaliteta, higijene i ekologija.

Detaljnije gledajte u informativnoj emisiji Visoko Info.

Amra Čosić

visoko-rtv.ba