Nermin Kadrić za BHRT: Potražnja za domaćim poljoprivrednim proizvodima veća je za 30 posto nego ranijih godina (Video)

Pandemija koronavirusa pokazala je da samo za jedan dan može doći do nestašice osnovnih životnih namirnica i da je od ključne važnosti imati razvijena domaću poljoprivrednu i prehrambenu industriju.

Svijest građana u BiH se evidentno mijenja, a ono što govori u prilog tome jeste podatak o povećanom broju obradivih površina u BiH.

Gužve u supermarketima i otežana kupovina nekih od životnih namirnica potakle su brojne građane da krenu u vlastitu poljoprivrednu proizvodnju. U Udruženju poljoprivrednika Federacije, kao i firmama koje proizvodnjom sadnog materijala potvrđuju značajan porast proljetne sjetve.

“17. 000 korisnika više sadi. Znaći za 17 000 korisnika je više ljudi koji se uključilo u poljoprivredu i poljoprivrednu sjetvu takio da smo i s te strane zadovoljni”, kazao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

“Kroz kupovinu, prodaju repromaterijala, kroz proizvodnju sadnog materijala,sistema za navodnjavanje, neću reći da je ukupan promet, ali potražnja je generalno 30 posto veća nego ranijih godina”, dodao je prvi čovjek visočke poljoprivredne zadruge BIOS Nermin Kadrić.

Ukupan porast interesa za poljoprivredu i proizvodnju hrane ističu državnom Udruženju peradara/živinara iz kojeg su ne tako davno apelirali na maćehinski odnos domaćeg tržišta, ali i krajnjih i kupaca na hranu proizvedenu upravo u BiH.

Poljoprivredni proizvođači složni su u tvrdnjama da je za značajniji rast ključan odnos države, ali i krajnjih kupaca koji biraju šta će da kupuju. Za sada jedino kupci putem online platformi daju prednost domaćim proizvodima, dok oni u trgovinama i pijacama biraju uvozne, odnosno jeftinije proizvode.

“Nerijetko su ti proizvodi iz uvoza i nezdravi kojim zbog masovnosti, zbog podrške EU naši proizvodi ne mogu biti konkurentni tim proizvodima”, zaključio je Nermin Kadrić.

Pandemija jeste promijenila svijest građana BiH o kupovini domaćih proizvoda, ali samo donekle. Podaci VTK BiH koji govore o uvozu vode u BiH u prva tri mjeseca ove godine u iznosu od čak 5,5 miliona KM govore u prilog činjenici da je ta svijest još uvijek daleko od željene.

 

BHRT.ba