Zadruga BIOS danas zapošljava 150 radnika i ima oko 1.000 kooperanata, ponosni smo na naše uspjehe

Nermin Kadrić za Federalni radio

Preuzeto: Federalna.ba

Poljoprivredna zadruga BIOS iz Visokog je nedavno lansirala platformu eBios.ba, kako bi uspostavila redovne isporuke svježeg voća i povrća, te kvalitetnih džemova i sokova za tržište koje pokriva više gradova. Riječ je o projektu koji je planiran već duži period, a kojeg je ubrzala pojava koronavirusa, a koji je prijeko potreban za obezbjeđivanje plasmana domaćih proizvoda širom Bosne i Hercegovine.

O tom projektu, ali i drugim važnim činjenicama u vezi sa poljoprivrednom zadrugom iz Visokog, kao što je činjenica da 50 posto kooperanata zadruge čine žene, za Federalni radio govorio je prvi čovjek zadruge BIOS Nermin Kadrić.

“Zadruga BIOS je osnovana 2003. godine s ciljem pomoći i podrške organizaciji poljoprivredne proizvodnje. Od početka do danas naš koncept je isti, želja da zaokružimo jedno kompletno djelovanje u oblasti poljoprivrede, koje podrazumijeva primarnu poljoprivrednu proizvodnju, preradu i plasman proizvoda. Naše poslovanje smo koncipirali na način da proizvodimo sve što možemo, a što je potrebno poljoprivrednim proizvođačima, kao što su plastenici, staklenici, presadnica, sistema za navodnjavanje, obezbjeđenje kvalitetnih sjemena i repromaterijala, do konačnog otkupa i plasmana tih proizvoda.

Danas BIOS upošljava oko 150 zaposlenika, uz još oko 1.000 kooperanata i imamo svake godine rast u pogledu kvaliteta i kvantiteta čime smo posebno zadovoljni”, kazao je Kadrić za Federalni radio.

Govoreći o razvoju poljoprivrede u BiH, Kadrić je dodao da je prije 17 godina, kada su počinjali sa radom, bilo izuzetno teško početi takvu vrstu poljoprivredne proizvodnje, ali da su uspjeli doći do zavidnog nivoa.

“Počeci su bili puno teži i puno neizvjesniji nego danas. Mi kao država bili smo u tehnološkom smislu bili jako zaostali u poljoprivrednoj proizvodnji. U tom početku, od osnivanja, nismo imali od koga da naučimo, a sve što smo sticali to je bilo mukotrpno: Puno putovanja, puno rada, sticanja znanja o strogo čuvanim tajnama poljoprivrede širom svijeta. Danas je sve to puno lakše dostupno, pogotovo jer je poljoprivreda u BiH strahovito napredovala, tako da možemo reći da smo mi sa onim kapacitetom s kojim smo krenuli prije 17 godina, da smo imali današnje predispozicije, za četiri do pet godina bismo dostigli današnji nivo”, dodao je Kadrić.

Cijeli razgovor sa Nerminom Kadrićem i novinarima Federalnog radija možete poslušati na LINKU.